Luonnontila - The Shape of Nature Lahdessa

Maria Laitila & Marja Haapakangas:

Luonnontila - The Shape of Nature – videoinstallaatio


Galleria Uusi Kipinä, Lahti

16.3-4.3.2021Luonnontila - The Shape of Natureon tanssi- ja esitystaiteilija Maria Laitilan (KM) sekä video- ja kuvataiteilija Marja Haapakankaan (TaM) yhteinen tanssivideoprojekti, joka sai alkunsa vuonna 2018. Galleriassa nähdään samaa nimeä kantava videoinstallaatio, joka luo tilaa nykytanssin, videotaiteen, äänitaiteen ja luonnon väliselle keholliselle vuorovaikutukselle. Se on kahden taiteilijan vaellus, kulku luonnossa etsien paikkoja, jotka pysäyttävät vaikuttavuudellaan ja antavat tilaa kohdata sisäinen ja ulkoinen maailma. Se etsii ja löytää uusia menetelmiä olla läsnä ja dialogissa tanssijan, kuvaajan, kameran ja luonnon kanssa. Se on luonnon puheenvuoro.


Näyttelyn teokset on kuvattu maaliskuussa 2020, kevättalven valossa, Pohjois-Pohjanmaalla Martimon sydänmailla sekä Venäjällä Kostamuksen luonnonpuistossa, jossa olimme Art Karelian taiteilijaresidenssissä. Erämaassa koimme omanlaisen eristyksissä olemisen, jonka aistimme kokonaisvaltaisena rauhana. Näyttelyyn valitut tanssivideot pyrkivät keskustelemaan suon, metsän ja puiden olemuksen kanssa. Ne kertovat luonnon ja ihmisen matkasta, kiertokulusta ja yhteydestä, sekä toisaalta ihmisen toiminnasta ja sen jättämistä jäljistä. 

 

Vaelluksilla ja intuition johdattamissa paikoissa on läsnä luonnontilan antama näyttämö, tanssija, kuvaaja ja kamera sekä kaikki meitä ympäröivä ja meissä oleva. Tapahtuman aikana työskentelemme hiljaisuudessa, antaen moniaistillisen, intuitiivisen olemisen johdattaa niin tanssia kuin kuvaamistakin. Kuvaus ja tanssi muodostuvat reaaliajassa, ilman ennalta kirjoitettua kuvakäsikirjoitusta tai koreografiaa, kysymyskompositiona. Tanssitapahtuma on eräänlainen rituaali; se on kehollinen tutkielma sisäisestä ja ulkoisesta maailmasta, senhetkisessä situaatiossa. Olennaista on muutoksen havainnointi ja sen tekeminen näkyväksi.


Videoteokset keskustelevat eri seinille installoitujen näkymien kautta. Luonnon näyttämö voi olla ikiaikainen kelometsä, suo tai hakkuuaukea. Installaatioon on tuotu mukaan puumateriaalia eri muodoissa. Lattialla olevat oksat ovat hakkuutähteitä Varsinais-Suomesta. Yksi tanssivideoista on koettavissa lisätyn todellisuuden kautta, suoraan puunkannon pinnalta, omaan puhelimeen ladatun AR-sovelluksen (Artivive) avulla. Näyttely tarjoaa tilan rauhoittumiselle sekä ottaa huomioon moniaistillisen kokemuksen. Teoksilla pyrimme ruokkimaan ajattelua uusista näkökulmista, olemalla tasa-arvoisessa positiossa luonnon ja ympäristön kanssa. Osallistumme keskusteluun luonnon monimuotoisuudesta ja posthumanismista.


Galleria Uusi Kipinässä koettavien tanssivideoiden äänimaisemat ovat luoneet tunnustusta saaneet äänitaiteilijat Laura Naukkarinen (Lau Nau) ja Tatu Rönkkö, joille luonto on merkittävä inspiraation lähde sekä konkreettisesti äänimateriaalien sammio.


Tähän mennessä Luonnontila - The Shape of Nature -projektimme teoksia on nähty Kansainvälisen tanssin päivän 2020 ohjelmistossa sekä Turun Tehdas Teatterin Poikkeus-Tila-Taide 2020 -ohjelmistossa. Yksi projektin teoksista valittiin myös kansainvälisen Art Ii biennaalin tapahtumaan kesäksi 2020. Galleria Uusi Kipinässä nähtävä teos Kelo esitetään toukokuussa 2021 osana kansainvälisen Frequenz Festival in Kiel -ohjelmistoa. Kai puu on valittu ScreenDance Festival Stockholmin kansainväliseen ohjelmistoon 2021. Taiteen edistämiskeskus on tukenut Luonnontila - The Shape of Nature -teoskokonaisuutta.


Kommentit