KÄTKÖ 31.8 -11.9.2016 Helsingissä


KÄTKÖ 31.8 -11.9.2016 Galleria Kajasteessa, Helsingissä
AVAJAISET ti 30.8. klo 18-20
Marja Haapakangas maalaa akryyli-, tempera- ja öljyväreillä hakien orgaanisia pintoja maalauksiinsa. Hänen teoksissaan ihmishahmot matkaavat halki maisemien, jotka ovat aina jollain tapaa saavuttamattomissa. Tilat avautuvat odottamattomistakin näkökulmista, kätköksistä. Maisemat voivat olla halkaistuja näkymiä maan uumenista tai veden alta. Symboliikka kätkeytyy maalauksen kerrostumiin, joissa realistinen kuvaus ja abstraktio sulautuvat yhdeksi. Ihmisen suhde luontoon, itseensä sekä toiseen ihmiseen inspiroi Haapakangasta, luonnonmaisemat ja -ilmiöt ovatkin metaforia ihmisen mielenmaisemille. Ihmisen pienuus on rinnastettu kosmoksen äärettömyyteen. Maalaukset ovat saaneet inspiraatiota vaelluksilta, matkoilta ja ympäristön havainnoinnin tuloksena syntyneistä videoteoksista.
Sannamari Prittinen kuvaa teoksissaan lapsen kykyä tutkia ympäristöään ennakkoluulotta. He kaivavat, kahlaavat, kätkevät ja sulautuvat kokemiinsa paikkoihin. Niin uusi, kuin vanha ja tuttukin maisema avaa joka päivä mahdollisuuden aarteen etsintään. Teoksissa Pohjanmaan metsät, ja tuntematon rannikko harmaadyyneineen abstrahoituu pintatekstuurien kerrostumiin. Materiaalileikittelyssä Prittinen tuo vanerin pintaan muste- ja pastellimaalausten sekä piirrosten avulla ilmakuvaa muistuttavia näkymiä. Lasten kanssa taiteen tekeminen on Prittiselle omintakeisin luovuuden lähde. Toisin kuin tämän näyttelyn teoksissa, hänen aikaisemmat näyttelynsä ovat koostuneet lasten kanssa yhdessä toteutetuista yhteisötaidemaalauksista. Kätkö kertookin lapsen intuitiivisesta paikkakokemuksesta aikuisen näkökulmasta. Se kertoo myös taiteilijan omasta ulkopuolisuudesta ja ymmärtämättömyydestä, siitä kuinka lapsen kiehtovasta peikkometsästä tulee aikuisen risusavotta.
Sannamari Prittinen asuu Kalajoella, jossa hän työskentelee kuvataideopettajana. Taidetyötään hän tekee myös Oulun taiteilijaseuran jäsenenä. Marja Haapakangas työskentelee Turussa kuvataideopettajana ja kuvataiteilijana. Sekä Prittinen että Haapakangas ovat valmistuneet taiteen maisteriksi 2006 Lapin yliopistosta, jonne he tekivät niin ikään kuvataiteen syventävät opinnot.  He ovat opiskelleet kuvataidetta samanaikaisesti myös Espanjassa, Universidad de Granadassa. He ovat matkustaneet ja tehneet taidetta yhdessä, niinpä heidän toisiltaan saamat vaikutteet ovat luettavissa heidän teoksistaan. Haapakangas ja Prittinen kuuluvat myös kuuden naisen taiteilijaryhmään Oikea eteinen.

Kommentit